Историята до сега

Телеком компаниите в Европа не са разглеждани от инвеститорите като индустрия в която има потенциал за растеж. Независимо от съществените инвестиции в оптични фиксирани мрежи и мобилни мрежи от четвърто поколение средните приходи от абонат намаляват под натиска на силната конкуренция.

Интернет трафика расте, но приходите отиват не при телекомите, а при интернет базирани платформи като Фейсбук, Амазон и Нетфликс, както и при производителите на крайни устройства като Епъл и Самсунг.

България бе една от последните страни в Европа, която въведе мрежи от четвърто поколение. Днес и трите основни оператора в страната предлагат покритие, което обхваща почти цялата страна, а предлаганите скорости са едни от най-добрите в света.

Причината за това е проста- инвестицията в мрежата от си струва. Част от клиентите са склонни да купят ново, по-скъпо устройство и да платят повече за абонаментен план с по-голям пакет данни (поне тези от тях, които искат да имат смартфон). Приходите и на трите оператора от продадени устройства след пускането на новата мрежа показват ръст.

4G мрежата не бе особено скъпа за изграждане. Операторите закупиха и допълнителен спектър за да посрещнат необходимостта от обслужване на по-голям обем данни. Това не означава, че вложените следства за мрежа и спектър са били малко, но щом и трите оператора са ги направили, то това означава, че са успели да докажат възвращаемостта на тези инвестиции.

Спиране на 2G и 3G

Бъдещето развитие на мрежи от пето поколение ще постави под силен натиск капиталовите разходи и на трите оператора- А1, Виваком и Теленор. В много развити икономически страни операторите прибягват към изваждане от експлоатация на мрежите 2G и 3G. Така те едновременно освобождават спектър за мрежите от четвърто и пето поколение и спестяват разходи от поддръжката на старите мрежи.

Основен проблем за това да се спрат 2G и 3G е необходимостта всички абонати на тези мрежи да имат устройства, които работят с мрежите от четвърто и пето поколение. Ако подобна кампания не се предприеме от българските мобилни оператори, то след няколко години те може да са принудени да обслужват едновременно мрежи от четири различни поколения, като им заделят необходимия спектър.

Честоти

Повечето оператори в развитите икономически страни се насочват към “високите” честоти както за мрежите от четвърто, така и за тези от пето поколение.

Изграждането на покритие на тези честоти обаче води със себе си необходимостта базовите станции да се изграждат на по-малко разстояние една от друга, а и проблемите с лошо покритие в сгради се увеличават.

Това налага да се прибегне до инсталиране на допълнителни малки клетки с които да се сгъсти сегашната мрежа в гъсто населената градска среда. Там голям брой хора ще използват покритието и то трябва да им позволи да могат да ползват услуги с много висока скорост и с много по-малко забавяне.

За да се стъсти мрежата с по-малки клетки ще са необходими допълнителни инвестиции за фибро оптична фиксирана мрежа. Това означава, че операторите притежаващи подобна мрежа ще имат огромно организационно и финансово предимство пред тези, които нямат.

Нови приходи

В професионалните среди се говори за няколко основни възможности за нови приходи от мрежите от пето поколение.

  1. По-високи скорости на достъп до интернет и минимално забавяне на сигнала

Като резултат потребителите ще могат да се възползват от мобилен достъп до видео с висока резолюция, виртуална реалност и др. Малко вероятно е операторите да могат да могат да увеличат цените си и да осъществят по-високи приходи. Цените на достъп до интернет падат постоянно, а и клиентите могат да се възползват в много случаи от достъп до фиксирани мрежи или Wi-Fi.

  1. Internet of Things

Очакванията са, че през седващите години ще наблюдаваме голям ръст на всякакви устройства, които се свързват с интернет, а 5G позволява броят им да бъде още по-голям от сега. Истината е обаче, че огромна част от тези устройства могат да се свързват и през сега съществуващите мрежи, а приходите от трафик много често са незначителни. Печалбата остава в тези компании, които продават съответните устройства, като сензори и камери, както и тези които създават и поддържат софтуер.

  1. Истинска алтернатива на фиксирания достъп до интерент

5G ще позволи достигането на скорости на 100 мегабита. И тук обаче има проблем с осигуряването на допълнителни приходи. Повечето клиенти вече имат фиксиран интернет.

  1. Услуги, които зависят от възможността за по-малко забавяне на сигнала

Тук става въпрос за решения, които изискват възможност за реакция в реално време, но и тук е много вероятно операторите просто да създадат възможност за приход на други компании.

Много е вероятно в страни като България мрежите от пето поколение да се изградят на по-ниските честоти, защото тогава разходите ще бъдат сходни на тези за 4G. Във високите честоти може да се наложи изграждането на 15-20 клетки на квадратен километър, в градска среда, вместо сегашните 2 до 5.

Страните, които се готвят да предложат първите 5G мрежи са Южна Корея, САЩ, Япония, Великобритния и др. Засега медиите отразяват тестове, но и техническата подготовка напредва бързо.

Една от възможностите за намаляване на разходите е операторите да се споразумеят да изграждат една обща мрежа. Тогава обаче никой няма да може да твърди, че има по-добро покритие. Друг проблем ще бъде, че предимството ще бъда на страната на операторите притежаващи канална мрежа и оптика. Тези, които нямат подобни активи ще трябва да ги компенсират финансово, което прави тяхната инвестиция по-неизгодна.

Къде е светът?

Наскоро британския мобилен оператор Three обяви, че е предприел необходими стъпки за подготовка за 5G мрежа. Те са:

  • Придобиване на необходимия спектър
  • Договори за изграждане на нови базови станции в градовете
  • Изграждане на фиброоптична мрежа, която свързва 20 дейта центъра

Както и още няколко технологични инвестиции, които ще им позволят да изградят една добра мрежа.

В САЩ големите оператори създават специални експериментални лаборатории, където новостартиращи компании се опитват да намерят различни приложения, които да работят през новата мрежа.

Верайзън започна с една лаборатория в Ню Йорк след което добави още една в същия град, както и в Уолтъм, Пало Алто, Ващингтон и Лос Анджелис. Ето и основните теми по които се работи на тези места:

Ню Йорк- медии, финансови технологии, здравеопазване

Уолтъм- роботика, решения за производствени предприятия

Пало Алто- здравеопазване и работа с големи бази данни

Вашингтон- обществена сигурност и кибер сигурност

Лос Анджелис- холограми

Всичко това може да изглежда като бъдеще, което скоро няма да има приложение у нас.

През септември изпълнителните директори на 20 големи немски компании се обявиха за по-бързо развитие на мрежите от пето поколение, защото забавянето ще се отрази негативно на конкурентноспособността на икономиката на Германия. Сред подписалите общата позиция са шефове на БМВ, Фолксваген, Дойче банк, Дойче бан, Континентал, Сименс, Бош и др.

Производителите на коли са притеснени, че самоуправляващите се автомобили не могат да работят без 5G мрежа и искат покритие не само по магистралите, но и по всички пътища в страната. Компаниите във всички браншове вече работят по приложения, които ще могат да се възползват от 5G.

България

В телекомуникациите обикновено иновациите на мрежите предшестват възможостите за тяхното използване. Най-вероятно след средата на следващата година производителите на телефони и таблети ще пуснат първите модели, които ще могат да примемат сигнал от мрежа пето поколение- сегашния ви телефон не е пригоден за това. Това е възможност за мобилните оператори да направят приходи от продажба на крайни устройства.

Туристите идващи от страни където ще има 5G мрежа ще искат да имат възможност да я използват и у нас. Някои големи предприятия също ще искат да инвестират в решения работещи върху новата технология. Този оператор, който поеме риска да води в инвестициите ще привлече най-платежоспособните клиенти на пазара.

Интереса на държавата е у нас да има три работещи мрежи за да има повече инвестиции и по-голяма конкуренция. Още повече, че инвестициите в нова мрежа ще доводе до инвестиции и в други икономически сектори. Не е изключено да се стигне до решение за изграждане на обща мрежа между някои от операторите. Друг вариант е един от телекомите да се откаже от изграждането на 5G мрежа.

Решението може да изглежда странно, но такъв оператор ще си спести разходите за нов спектър и всички разходи свързани с изграждането на нова мрежа. От друга страна клиентите на такъв оператор няма да си купуват скъпи нови телефони, което ще намали неговите приходи от продажба на крайни устройства.

Интереса на държавата и обществото обаче включва изграждането на 3 конкурентни мрежи. Това ще доведе до продажба на повече спектър, повече инвестиции и като резултат по-високи данъчни приходи.

На тези, които ще кажат, че България не е Германия ще споделя пример от съседна Сърбия. Западната ни съседка прие Стратегия за развитието на нови мрежи, чиято цел е развитието на облачни технологии, Internet of things и 5G. Телеком Сърбия вече проведе първи тест на 5G мрежа с Ериксон.

У нас темата изисква координация между правителството, Комисията за регулиране на съобщенията, ДНСК, телекомите и всички компании, които могат да се възползват от новата мрежа. Това е един от случаите в които всички печелят, но това не прави нещата по-лесни.