На bTV и предстои смяна на собствеността до края на тази или началото на следващата година

Ясен Гуев

През месец март тази година Central European Media Enterprises съобщи, че компанията ще започне процес по преглед на стратегическите възможности пред дружеството.

https://www.cetv-net.com/company-news/press-releases/press-release-details/2019/Central-European-Media-Enterprises-Announces-Plan-to-Review-Strategic-Alternatives/default.aspx

В тогавашното изявление се казваше, че резултата от анализа може за бъде продажба на част от активите или на цялата компания, обединение с по-голям играч, увеличение на капитала или продължаване на досегашния начин на работа. Компанията информира, че няма да обяви публично резултата от анализа.

Central European Media Enterprises притежава 30 телевизионни канала в България, Чехия, Словакия, Словения и Румъния.

Новините

На 18 септември Главният изпълнителен директор на АТ&Т Рандъл Стивънсън обяви, че част от стратегията за намаляване дълговете на компанията, наред с много други мерки, е и евентуалната продажба на Central European Media Enterprises, в която телекома притежава 75% от акциите.

https://about.att.com/story/2019/att_ceo_provides_update_to_shareholders.html

Ден по рано, на 17 септември, Warner Media назначи в борда на директорите на Central European Media Enterprises Питър Кнаг.

http://d18rn0p25nwr6d.cloudfront.net/CIK-0000925645/5e3f7dec-1714-4d7d-bedf-02c66f964a8e.pdf

Той има успешна 20 годишна кариера в АТ&Т, като в средата на миналата година бе назначен за Главен Финансов директор на Turner.

Кнаг е отговарял за финансовото планиране и анализа на обединението между  AT&T/Time Warner, както и последващата им интеграция. Преди AT&T той е работил в Lehman Brothers и First Albany Corporation.

Назначаването на експерт от подобен калибър е ясна индикация за продстояща сделка.

Цената

Акциите на Central European Media Enterprises се търгуват на Nasdaq. Пазарната капитализация е над 1,1 милиарда долара-  https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/cetv

Естествено, коагато се продават над 67% от акциите и се придобива контрол, то цената е малко по-висока.

Компанията е в много добро финансово състояние, като приходите растат, а дълговете и намаляват. Перспективите за следващите години са изключително добри.

https://s2.q4cdn.com/384102709/files/doc_presentations/2019/07/2019-Q2-Investor-Presentation_Final.pdf

Потенциалните Купувачи

По отношение на евентуалните купувачи всичко е в сферата на слуховете. Публикация в словашки сайт твърди, че чешкия инвеститор Петър Келнер е един от кандидатите.

https://spectator.sme.sk/c/22164788/czech-billionaire-reportedly-interested-in-purchasing-tv-markiza.html

Други публикации замесват имената на други чешки инвеститори, а българският Капитал твърди, че Келнер наддава в консорциум с United Group.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/mediina_sergiia/2019/08/16/3951684_hitr_petr/

United Group  е собственост на два инвестиционни фонда- английския BC Partners държи мажоритарния пакет акции, а американския KKR има миноритарен пакет. Дружеството притежава кабелни мрежи, телевизии и телеком активи в страните от бивша Югославия.

Ако подобна коалиция е факт, то най-вероятно след придобиването двете страни ще си разделят телевизиите. У нас Келнер вече притежава мобилния оператор Теленор и може да интегрира в него bTV. Не е изключено обаче United Group да се опита да придобие Виваком и да поиска да притежава и телевизия.

Може да се окаже, че на пазара има и други кандидати и това да доведе до друго развитие- на етапа всичко е просто спекулация.

Регулаторни предизвикателства

Келнер получи отказ за придобиването на Нова телевизия от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Придобиването на Central European Media Enterprises ще се гледа в Брюксел, защото се придобиват компании в повече от една страна-членка на Европейския съюз.

Българската КЗК обаче ще бъде помолена за становище от Европейската комисия. Рискът Келнер да не получи разрешение за придобиване на телевизия в България е реален.

Заключение

При всички случаи развитие по сделката ще има през следващите няколко месеца. Очертава се групата на bTV да има нов собственик не по-късно от първото тримесечие на следващата година.