Колко струва Нова телевизия и защо bTV не се продава

Ясен Гуев

През последните няколко години имаше много слухове за евентуалната продажба на двете големи телевизионни групи – Нова Броудкастинг Груп и каналите на bTV. Продажбата на Нова ТВ на чешкия бизнесмен Петр Келнер пропадна поради негативно становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сега се чака пак нейното одобрение по придобиването на медийната група от дружество на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Докато групата на Нова ТВ скоро може да има нови собственици, то това едва ли ще се случи с bTV, независимо от постоянните слухове в тази посока.

Защо bTV не се продава

bTV е собственост на  компания, която се казва СМЕ (Central European Media Enterprises). Тя е притежавана от американската АТ&T. За гигант като АТ&T, не просто bTV, а цялата СМЕ е прекалено малка инвестиция. Това често е причина за излизане от малки пазари, дори когато те са печеливши.

Висшият мениджмънт има определено време и то е по-добре да се използва не за няколко телевизии в Източна Европа, а за други инвестиции, които са в големи пазари и носят в пъти по-високи печалби.

Единствената логика е евентуално АТ&T да продаде цялата СМЕ, но за подобно намерение засега няма официална информация.  

През септември миналата година Изпълнителният директор на СМЕ Кристоф Майнуш дава интервю в което отговаря на въпроси за предстоящата продажба на телевизиите на компанията в Хърватия и Словения. Той казва, че причината за тази стъпка е да се подобри финансовата позиция на СМЕ, въпреки факта, че телевизиите в двете страни се представят много добре.

В същото интервю е зададен и въпроса за това дали ще се продава bTV. Отговорът е, че на конферентния разговор с инвеститори през юли 2018 година е обявена продажбата на телевизиите в Хърватия и Словения, като и увереността, че телевизинния бизнес в Централна и Източна Европа се развива добре и компанията няма намерение да продава други телевизии от групата.

Но това не е всичко.

На 18 януари 2019 година СМЕ обяви, че се отказва от намерението си да продаде телевизията си в Словения. Другият Изпълнителен Директор на СМЕ Майкъл Дел Нин обяснява, че от обявяването на продажбата на телевизията в Словения пред 18 месеца СМЕ е изплатила дългове на стойност от 370 милиона щатски долара, което е намалило задлъжнялостта на групата с 30%. В същото време телевизията в Словения е показало значителен ръст на приходите и печалбата си.

Причината за слуховете за продажба на bTV беше именно задлъжнялостта на СМЕ. Днес това не е проблем- ако СМЕ имаше нужда от пари, то тя щеше да приключи сделката в Словения и с парите да намали още дълговете си.

Колко струва Нова телевизия?

Основен принцип в икономиката е, че един актив струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. При положение, че и Петър Келнер и Кирил и Георги Домусчиеви са оценили медиййната група на 185 милиона евро, а собствениците от шведската MTG са се съгласили да я продадат, то сякаш няма какво повече да се мисли по този въпрос.

Ще ви спестя изчисленията на цената, но използването на стандартните методи и консервативна прогноза за бъдещите приходи би дал резултат между 120 и 140 милиона евро. Цена от 185 милиона евро би могла да бъде оправдана само с очаквания за по-високи приходи или по-малки разходи.

През миналата година Нова телевизия има приходи от над 213 милиона лева и печалба от над 41 милиона лева.

След този абзац може да видите данни публикувани в последната презентация на СМЕ (собственик на bTV) за рекламния пазар в страните където компанията оперира :

2018 година

Телевизия- 56%

Интернет- 22%

Печатни издания- 10%

Други- 12%

От 2010 до 2018 телевизията печели 6%- от 50% на 56%. За същия период интернет расте от 11% на 22%, а печатната реклама спада от 20% на 10%.

Разхода за реклама на глава от населението у нас е значително по-нисък от този в другите страни, където СМЕ има телевизии.

България- 29,7 щатски долара

Румъния- 18,6 щатски долара

Словения- 54,6 щатски долара

Словакия- 70,7 щатски долара

Чехия- 87,1 щатски долара

Тези суми са много по-малки отколкото в развитите страни. Според данни на СМЕ сумата в 11 страни, които включват САЩ и страни от Западна Европа, е 398,9 щатски долара на глава от населението.

У нас традиционно има очаквания за увеличаване на разходите за реклама и това се случва през последните няколко години, но ръста не успява да достигне нивата на по-развитите страни в Централна и Източна Европа.

Основната причина за това са по-ниските доходи на населението. В по-богатите от нас страни се купуват повече нови коли, взимат се повече и на по-висока стойност потребителски и ипотечни кредити, купуват се по-скъпи телефони, часовници, дрехи и т.н.

Шансовете за добро икономическо развитие на България са добри, но ръста на доходите ще бъде плавен.

Данните в търговския регистър показват, че 100 милиона евро от цената за Нова телевизия ще бъдат осигурени от заем от консорциум български банки. Засега няма информация за това от къде ще бъдат осигурени останалите пари, но парите имат цена, независимо дали са дълг или капитал.

През следващите няколко години вероятно голяма част от печалба на Нова телевизия ще отива за изплащане на финансирането по нейното придобиване.

По-високи приходи и по-ниски разходи

Намаляването на разходите винаги е по-лесна задача от увеличаването на приходите. Дали става въпрос за освобождаване на персонал или спиране на дейности, то това обикновено е нещо, което става бързо. Приходите растат бавно, защото идват след нови инициативи, които имат нужда от време за да бъдат подготвени. Новите проекти първо носят разход, а едва след евентуално положително развитие, носят приходи, което не винаги значи печалби.

В официалното съобщение за сделката за Нова телевизия Георги Домусчиев заявява следното:

„Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ 

Това е стандартна позиция, която всеки нов собственик обикновено изразява за да запази спокойствие сред колектива, който така или иначе е притеснен от предстоящата смяна на собствеността.

Тя понякога води до следните събития:

Смяна на цялото ръководство или съществена част  от него

Преструктуриране

Съкращаване на персонала

Нова политика на заплащане

Спиране на съществуващи и започване на нови проекти

Ако купувате компания и не назначите нови хора в ръководството, то все едно не сте придобили контрол. Дори една фирма да е успешна тя винаги би спечелила от една нова гледна точка на няколко нови лица.

Добрите ръководители трябва да се запазят, но при смяна на собствеността винаги един нов собственик се освобождава от лоши, но губи и добри служители. Стават грешки, но докато правилните решения са повече от грешните, то всичко би трябвало да е наред.

Сянката на А1

А1 направи доста успешна стъпка, не само с ребрандирането си, но най-вече с инвестицията в спортно съдържание. Каналите Мах Sport донесоха допълнителни приходи и станаха още една причина, освен мобилната и фиксираната услуга (интернет и телевизия), клиентите да предпочетат компанията за свой доставчик. Факт е, че каналите се предлагат и през другите оператори, но А1 може да събере в една фактура всички услуги.

Като приходи А1 е в пъти по-голяма компания от двете частни национални телевизии. Приходите от мобилни и фиксирани услуги и дават възможност да плати повече за спортни права- ако спортните програми привличат абонати на телеком услуги, то каналите могат да се предлагат с минимална печалба. Ръстът в броя абонати и печалбите от телефони и интернет ще компенсират по-ниските печалби от спортните канали.

Един от най-сериозните рискове пред Нова телевизия е възможността А1 да закупи правата на Висшата лига на Англия по футбол, които са основната причина огромен брой домакинства да плащат за каналите Диема. Правата са собственост на Нова телевизия до първенството 2021/2022  година включително. Ако Нова телевизия загуби правата, то с това ще си отидат и приходите от Диема екстра, което ще направи по-трудно  обслужването на кредитите за покупката взети от дружеството на братя Домусчиеви.

БНТ традиционно излъчва Олимпийските игри и Световното първенство по футбол. Нищо не пречи в бъдеще правата да бъдят купени от някой друг. А1 вече предава мачовете от Шампионската лига излъчвани във вторник – останалите мачове са по bTV.

Националната лотария

Според публикации в медиите Националната лотария плаща на Нова телевизия между 20 и 30 милиона лева за реклама годишно. Евентуалната загуба на тези пари е огромен финансов риск. Националната лотария може да премести рекламата си в bTV и това едва ли би се отразило на печалбите и.

Ако искат да си гарантират спокойствие братя Домусчиеви трябва да подпишат бързо дългосрочен договор за реклама.

Да притежаваш телевизия е нещо специално

В горното изречение можете да замените телевизия с който и да бизнес и да намерите основания за твърдението. Телевизията днес е най-влиятелната медия и произвежданите репортажи стигат до мнозина и през социалните медии. Ръстът на интернет усили гледането на телевизия, защото хората искат да гледат качествено видео- новини, филми, развлекателни програми, спорт, музика.

Има голяма разлика между това да притежаваш голяма компания и да притежаваш голяма компания, която влиза в домовете на всяко едно българско семейство.

В публичното пространство вече прозвучаха съмнения, че братя Домусчиеви изпълняват политическа поръчка и Нова телевизия ще подкрепя управляващите. Рано или късно те трябва да отговорят на това обвинение, както заставайки с лицата си, така и с начина по който ще управляват телевизията.

В последно време Нова телевизия демонстрира сериозна плахост към заемане на твърда позиция. Примери в това отношение са раздялата с Анна Цолова и неподновяването на договора на “Господари на ефира”.

Всички политически партии, и най-вече управляващите, биха имали интерес от една обективна национална телевизия. Това е нещо в което вярвам аз- не, че това се споделя от всички.

Смяната на собствеността на една компания дава възможност да се използва засиления интерес към транзакцията за да се предприемат нови инициативи, които да донесат по-високи приходи.

Проблемът е, че пред Нова телевизия, както пред всеки нормаленн бизнес, има и множество рискове. В тази ситуация най-голямата грешка е да не се прави нищо.

Аз съм бил служител на компания, която преминава през смяна на собствеността, и това е момент в който има огромна надежда и очакване за случването на много хубави неща. Не се съмнявам, че хората в Нова телевизия изпитват същото, примесено с доза страх, че ще се случи точно обратното.

Който е решил да плати 185 милиона евро за Нова телевизия да му мисли!

На нас зрителите дистанционното никой не може да ни го вземе.

Източници

Central European Media Enterprises- 2018 Investors presentation

https://s2.q4cdn.com/384102709/files/doc_presentations/2019/02/Q4-2018-Investor-Presentation_Final.pdf

Interview with Christoph Mainusch, Co-CEO of Central European Media Enterprises

https://www.cetv-net.com/company-news/press-releases/press-release-details/2017/Interview-with-Christoph-Mainusch-Co-CEO-of-Central-European-Media-Enterprises/default.aspx

Central European Media Enterprises Announces Decision to Retain Slovenian Operations

https://www.cetv-net.com/company-news/press-releases/press-release-details/2019/Central-European-Media-Enterprises-Announces-Decision-to-Retain-Slovenian-Operations/default.aspx

MTG announces sale of Nova to Advance Media Group

https://www.mtg.com/press-releases/mtg-announces-sale-of-nova-to-advance-media-group/