Телекомуникационна буря- Хуавей, 5G, размествания на българския пазар

Ясен Гуев

В джоба на всеки един от нас има ключове, портфейл и телефон. Днес технологиите позволяват телефона да изпълнява всички тези функции. У нас новите технологии идват малко по-бавно от големите развити пазари, но не ни подминават.

Хуавей

Търговската война между САЩ и Китай доведе до сериозни мерки срещу Хуавей. Компанията е водещ играч на пазара на телекомуникационно оборудване и мобилни телефони.

Ето малко данни, които да ви дадат представа за дяловете на големите играчи  на тези два пазара.

ZTE е втората по сила китайска компания, но огромна част от прададеното телеком оборудване е в родината и, където Хуавей има по-слабо присъствие.  Самсунг наскоро навлезе на пазара на телеком оборудване с амбицията да стане основен доставчик в родната си Южна Корея, а и да стане сериозен конкурент на световно ниво на трите големи- Хуавей, Ериксон и Нокиа.

Бъдещето развитие на мобилните мрежи от пето поколение ще доведe до сериозен ръст на три пазара- телекомуникационно оборудване, крайни устройства и услуги.

Според международната консултантска компания IDC пазарът на оборудване ще генерира поръчки за 57 милиарда долара през следващите четири години. Данните на Gfk , показват, че пазара на мобилни устройства през 2018 година е бил на стойност от 522 милиарда щатски долара. Тези суми изглеждат впечатляващо, но не и на фона на приходи от 4 трилиона щатски долара през следващите две години, които ще дойдат от приложения- отново прогноза на IDC.

Ако погледнем на тези суми през призмата на търговската война между САЩ и Китай, то американците са на път да загубят конкурентната битка на най-малкия от трите пазара и да я спечелят на най-големия. Именно на него са такива играчи като Амазон, Фейсбук, Алфабет (компанията притежаваща Google), Apple и много други. Изключително  бързо расте и пазара на електронни игири- според Newzoo през 2019 година в света има близо 2,5 милиарда играчи, които харчат над 152 милиарда долара.

Големите американски оператори не използват оборудване на Хуавей, нито продават негови смартфони. В момента Федералната комисия по далекосъобщенията обсъжда възможността да финансира някои малки фиксирани оператори, които използват Хуавей, за да заменят оборудването си.

https://www.cnet.com/news/fcc-commissioner-wants-huawei-gear-out-of-us-networks/

Основната причина за атаката срещу Хуавей е свързана с националната сигурност. Всеки производител на телефони може да придобие достъп до данните събирани от всяко крайно устройство. Ъпдейта на софтуера позволява да се стигне до различни приложения. Същото важи за производителите на телеком оборудване. С напредването на технологиите рисковете пред сигурността растат, като външни лица могат да стигнат до мобилни телефони, камери, датчици.

Един от основните рискове е опасността производителя на телеком оборудването да има възможността да спре покритието на определена територия- това обикновено се прави преди и по време на полицейски или военни операции за да се предотврати възможността на престъпници или военни формирования да използват мобилната мрежа за комуникации.

За произовдителите на оборудване и устройства тази задача е по-лесна, но тя не е невъзможна за тайни служби на опредлени страни или за престъпни групировки със съответното оборудване и експертиза.

Неслучайно Държавният секретар на САЩ Майк Помпео на няколко пъти заяви, че САЩ ще ограничат достъпа до разузнавателна информация на страните, които използват оборудване на на Хуавей. Политиката на САЩ по отношение на тази компания бе последвана от Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Европейският съюз (ЕС) взе малко по-дипломатична позиция, като поиска от страните-членки да направят анализи на тема рисковете за сигурността на мрежите от пето поколение. Те трябва да са готови в края на тази година. Великобритания реши да разреши закупуването на радио оборудване от Хуавей, но забрани всякакви други покупки.

Китайската компания вече обяви намерението си да създаде своя операционна система и магазин за приложения.

Ерата на 5G

В началото бе 2G- проста гласова услуга и SMS. При третото и четвърто поколение броят на базовите станции растеше, а с тях и скоростта на интернет достъпа. Петото поколение мрежи не предоставят просто по-бърз интернет.

Основното предимство на новата мрежа ще бъде минималното забавяне на сигнала, което ще позволи управлението на автономни коли, електронни игри, които реагират мигновено на реакциите на всеки един играч, медицински операции, които се извършват от разстояние, пожарникари, които виждат на вградени в маските им екран точното място на всеки един техен колега в горящата сграда и нейния архитектурен план. Списъкът може да продължи с много примери.

За изкушените в технологичните решения е този линк към публикация, която дава добро обяснение за архитектурата на мрежи от пето поколение.

https://www.mckinsey.com/industries/telecommunications/our-insights/the-road-to-5g-the-inevitable-growth-of-infrastructure-cost

Изграждането на добра мрежа от пето поколение ще бъде нещо изключително скъпо. Причините за това са няколко- необходимост от много нов спектър, нови базови станции, нови малки клетки и необходимост за оптична свързаност и още много други разходи. Мрежата ще има повече елементи, което ще вдигне и разходите за електричество.

В най-добра позиция да изградят подобна мрежа са традиционните оператори, които имат историческа фиксирана мрежа и оперират и като мобилни оператори. Те обикновено притежат канална мрежа, в нея има положена оптична кабелна мрежа и добавянето на нови точки за тях е значително по-лесно и евтино отколкото за техните конкуренти.

Големите  разходи за изграждане и опериране ще принудят много телекоми да се опитат да тръгнат в посоката на споделяне на мрежи. Възможна е и друга стратегия- операторите притежаващи канална и фиксирана мрежа имат естественото предимство да изградят по-добри мрежи от операторите само с мобилна мрежа.

За някои оператори, които са трети или четвърти по брой абонати може да се окаже, че не съществува бизнес логика да изграждат мрежа от пето поколение.

Те могат да останат играч предлагащ ниски цени и да бъдат по-ефективни на базата на по-ниски разходи за спектър и  изграждане на мрежи. Такава стратегия е възможна в страни с голям брой клиенти, които нямат интерес към използването на мобилен интернет или за които мрежите от трето или четвърто поколение са достатъчни за услугите, които използват.

Друг вариант е да се компенсира липсата на достатъчно оптика с по-голяма инвестиция в честоти. Този, който тръгне пръв с мрежа от пето поколение, ще привлече най-платежоспособните клиенти. В него ще отидат и приходите от роуминг- поне докато конкурентите изградят своите мрежи.

Българският телеком пазар

Голямата новина на подния пазар през последните няколко месеца е  информацията за предстоящата продажба на Виваком.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2019/05/14/3905596_zapochva_prodajba_na_btk/

Според информация на Mergermarket цитирана от Капитал, инициатор за продажбата е руската VTB, консултант по транзакцията е Lazard, а целта е да се прехвърлят на нов собственик 100% от акциите. Очаква се оферти да бъдат дадени през есента на тази година, а смяната на собствеността да се случи в началото на следващата година.

През миналата седмица новината бе потвърдена официално и от основният акционер Спас Русев.

https://www.bloombergtv.bg/bulgaria/2019-06-27/spas-rusev-prodava-vivacom-za-pone-1-mlrd-evro

46% от акциите на оператора са собственост на Спас Русев, руската VTB има директно 20% и още 19% през софийския си офис, а 15% са в ръцете на група от международни инвеститори.

БТК е компания, която може да се похвали с изключително добро развитие през последните години. Ето цитат от последното съобщение на компанията по повод нейните финансови резултати:

“За шеста поредна година VIVACOM запазва лидерско място на българския телеком пазар с общи приходи от 948 милиона лева в края на 2018 г., което е 6.6% повече спрямо 2017 г. Телекомът отбелязва и устойчив ръст от 12.8% в Коригираната EBITDA до общо 359,8 милиона лева, докато разходите за инвестиции нарастват с 3.6% до 187.5 млн. лв. Това съобщи главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев при представянето на годишния Интегриран доклад на телекома. “

София, 29 май 2019 година

През миналата година Виваком увеличава абонатите на платени телевизионни услуги с 4,7% до 468 000 спрямо 447 000 за 2017 г.

Компанията е лидер на пазара на фиксирани широколентови услуги като общият брой на  абонатите се е увеличил с 2,8% до 444 000 спрямо 432 000 за 2017 г.

Виваком и А1 са единствените оператори, които предлагат фиксирани и мобилни услуги. Бившият държавен монополист пръв влезе на пазара на телевизионно съдържание като създаде филмов канал, но той не донесе допълнителни приходи. А1 инвестира в спортно съдържание и създаде допълнителен източник на приходи чрез абонамента за каналите Макс спорт.

Един от последните удари бе придобиването на правата за излъчване на вторнишките мачове от Шампионската лига- останалите мачове се излъчват от bTV. Не е трудно да преположим, че в бъдеще Виваком и А1 ще влязат в пряка конкуренция за правата не само на Шампионската лита, но и за излъчването на Висшата лига на Англия, която сега се излъчва от групата на Нова телевизия в каналите Диема Екстра.

Нова телевизия произвежда каналите на А1 Макс спорт. Няма да е учудващо, ако бъдещите нови собственици на bTV и Виваком също развият подобен тип партньорство.        

Новият собственик на Виваком и bTV може да е един и същ

В публикацията на Капитал за предстоящата продажба на Виваком се говори за евентулен интерес от френската Ориндж. У нас не присъства нито една голяма телеком компания от класа на Дойче телеком, Водафон или Ориндж.

Истината е, че е малко вероятно телеком да прояви интрес към българския оператор. Към днешна дата големите групи са фокусирани върху промяната на бизнес модела им при преминаване към мрежи от пето поколение.

Много по-вероятно е оферти да дойдат от инвестиционни фондове. В страните от бивша Югославия действа Юнайтед груп, която притежава фиксирани и мобилни мрежи и телевизии. Наскоро американският фонд KKR продаде мажоритарен пакет от акциите на Юнайтед груп на английския фонд BC Partners.

BC Partners отказаха коментар по два въпроса, които им зададох- дали имат интерес към българския пазар и дали смятат да участват в наддаването за Виваком.

Евентуалната покупка на Виваком и bTV от Юнайтед груп или от друга компания на голям инвестиционен фонд крие възможности за добра възвращаемост в рамките на 3-5 години. Съчетаването на най-добрата мрежа от пето поколение с продажбата на спортно съдържание може да доведе до повишаване на приходите.

При добро управление за подобен срок Виваком може да се изравни и надмине броя мобилни абонати на А1, както и да продължи устойчивия ръст на приходите.

Заключение

Разговорите на операторите с държавата за предоставяне на спектър и публичната демонстрация на работеща 5G базова станция от А1 са добро начало, но истината е, че България е на години от изгаждането на работеща мрежа от пето поколение.

Инвестицията ще бъде скъпа, а възращаемостта и e спорна. Тепърва предстои и голяма публична дискусия на тема електромагнитните излъчвания, заради необходимостта да се сложат много по-голям брой антени, които да гарантират качеството на покритието на мрежата от пето поколение.

За огромна част от абонатите 4G мрежата е достатъчна за услугите, които ползват.