Ясен Гуев

Негласувалите

Най-голямата българска политическа партия е тази на негласувалите. Последните големи събития, които оказаха влияние на живота на хората са:

Валутният борд

Приватизацията

Приемането в ЕС и НАТО

Плоският данък

Неслучилата се голяма вълна от бежанци

Независимо от опита на медиите да ни убедят, че политиката е най-важната тема у нас, всъщност огромна част от населението не е засегнато пряко от решенията на парламента, правителството, местните власти и регулаторните органи. Данъците са без промяна- най-много цената на тока, парното и водата да дръпне с някой друг процент нагоре.

ГЕРБ

ГЕРБ е партията на статуквото. Икономиката през последните години печели от присъединяването си към ЕС- безработицата е ниска, а правителството успешно инвестира в инфаструктурни проекти и постепенно увеличава доходите в бюджетната сфера. Добрите данъчни приходи позволяват да се потушава недоволството на различни обществени групи.

Бойко Борисов е изключителен в способността си да слуша общественото мнение и да променя решения за да намира комромис. Управленските му способности изпъкват ярко на фона на пълния безпорядък по времето на Орешарски.

В България няма друг политик, който умее да говори естествено с хората, така както умее Борисов.

БСП

БСП има огромна нужда да дискутира това чии интереси представлява и какво предлага. Премиерските мандати на Виденов, Станишев и Орешарски в публичното съзнание се свързват с думата провал.

Неслучайно много избиратели са мотивирани от този страх в гласуването за други политически партии. На тези избори подобни гласове със сигурност получи ГЕРБ.

ДПС

Всеки, който си мисли, че ДПС е получило малко гласове на тези избори жестоко се лъже. Всеки, който се е опитал да се отцепи и направи алтернатива се е провалил. ДПС ще продължи да бъде силен фактор и в бъдеще.

ВМРО

Партията на Красимир Каракачанов успя да спечели огромна част от националистическия вот. Това е особено серизозен успех, защото ВМРО участва в правителството.

Ангел Джамбазки успя да наложи разбирането, че именно активната позиция на ВМРО доведе до практическото спиране на влизането на чужденци през границата ни с Турция. Това стана въпреки че по тази тема публично говореха и Бойко Борисов и Валери Симеонов. 

Партиите на Симеонов и Волен Сидеров почти не агитираха на тези избори. За разлика от тях ВМРО инвестира значително в телевизионна реклама и билбордове.

Демократична България

На фона на парламентарните избори представянето на дясната коалиция е успех. Ако Демократична България иска да да увеличи подкрепата си са необходими сериозни промени. Успешните политически проекти се водят от хора с успех в управлението- без значение дали ставата върос за частния или държавния сектор.

Реформаторският блок участва в предишното правителство на Бойко Борисов с няколко министъра, които не постигнаха никакви успехи. И ако Христо Иванов в правосъдието и Николай Ненчев в отбраната могат да намерят извинение в липсата на политическа подкрепа, то провала на Меглена Кунева в образованието и на Петър Москов се дължи на липса на компетентност.

Десницата постоянно показва неспособност да се обедини в една партия- върха на политическия хаос бе факта, че партията на Меглена Кунева, на която вече почти никой не си спомня името, не успя да се договори за подкрепа на Демократична Бъргария и дори не участва в изборите.

Коалицията изглежда концентрирана в темата за правосъдието и най-вече реформирането на прокуратурата. Тази тема не се разбира от огромната част от населението – хората искат да чуят за бързи промени, които ще повлияят на начина им на живот.

Юристите в коалицията явно не осъзнават, че много неща са нередни, но не са задължително незаконни.

Демократична България няма ясни предложения за реформи,  по теми като бюджет, данъци, икономическа политика, транспорт, телекомуникации, енергетика, социална политика, сигурност, култура, образование, здравеопазване. Няма визия, няма мечта и няма лидери, които да вдъхновяват.

Няма политическа партия, която да е спечелила избори само критикувайки управляващите. Това е възможно само при криза подобна на тази след падането на Виденов, когато СДС спечели властта. Дори и след срива на лева и фалита на банки и зърнената криза БСП спечели над 20 процента от гласовете.

Хората искат визия за бъдещето, която да бъде изказана от политици на които може да се има доверие.

Първата стъпка към промяна е лидерите на Демократична България да признаят, че представянето на тези избори бе провал. Една евентуална популистка партия ще свали процентите под 4% на следващите парламентарни избори.

Досегашната политика няма да доведе до резултат, който да позволи смислено участие в управлението, което трябва да стане съвместно с ГЕРБ. Освен ако изведнъж сегашните лидери не приложат план, който да им гарантира над 50% от гласовете на парламентарните избори. Има нужда от план за достигане поне на 20-30% от гласовете – не на 6%.

Воля, Иванчева, НФСБ, Атака

Резултатите на тези партии и кандидати доказват ,че с достатъчно реклама  не е проблем да се мине 4% бариера на парламентарните избори. При харизматичен лидер процентите могат да бъдат и значително по-високи.

Заключение

В България избори се печелят с позитивни кампании. Един месец не е достатъчен за да се променят нагласите на избирателите. Резултатите на евро изборите вещаят бъдещо експертно/коалиционно правителство. ВМРО показа, че може да си малък партньор в правителството и да постигнеш успех на изборите.